GES projelerindeki gecikmeler yatırımcıyı isyan ettirdi

GES projelerindeki gecikmeler yatırımcıyı isyan ettirdi

Lisanssız güneş enerjisi santrali sahiplerini tek çatı altında toplayan Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜNEŞDER) Başkanı Serdar Ekiz, GES projelerinde onay sürelerinin 8 ay sürdüğünü belirterek mevzuat değişikliği yapılmasını istedi. Yönetmelik kapsamında yatırımcılardan Tesis Yeri Uygunluk Belgesi istendiğini belirten Ekiz, “Daha önceki uygulamada yerel idareden alınan imar planı sürecinin devam ettiğine dair yazı ile proje onaylanıyordu. Şimdi imar onayı yazısının ilk aşamada istenmesi nedeniyle yatırımlar 5 ile 8 ay geciktiriyor” ifadelerini kullandı.

 

‘YATIRIMCI TEŞVİK ALAMIYOR’
Sanayicilerin kendi tüketimini karşılamak üzere güneş santralleri kurduğunu hatırlatan Ekiz; “Bu tesisler imar yönetmeliğine tabi olduğu için de çağrı mektubunu alan yatırımcılar imar planı sürecini proje onayıyla birlikte yürütmektedirler. Proje hazırlanması ve onayı ortalama 2 ay, imar planı süreci de yaklaşık 8 ay sürmekte. Yatırımcı, teşvik alamadığı için de finans ve tedarik sürecine başlayamıyor. Oysa ki; 2014 yılından bu yana devam eden uygulamada imar işlemlerinin devam ettiğine dair bir yazı yeterli olmuş ve sürecin hızlı yönetilmesini sağlamıştı” ifadelerini kullandı.

 

‘ONLARCA ŞİKÂYET GELİYOR’
Yatırımcılardan çok fazla şikayet aldıklarının altını çizen Ekiz; “Bazı proje onay yetkisine sahip dağıtım şirketlerinin yatırımcı adına bu inisiyatifi kullandığını da bilmekteyiz. Enerji maliyetlerindeki artıştan dolayı rekabet gücünü kaybeden, özellikle ihracat yapan üreticilerimizin bu tesisleri acilen devreye alması ihtiyacı vardır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bu konuya hassasiyet göstereceğine ve özel sektörü rahatlatan iyileştirmeyi yapacağına yatırımcılarımız adına tamdır” diye konuştu.